2. Een cursus

hoax-bestrijding-cursus

Onderwijs online
Anno 2016 houdt het onderwijs steeds meer rekening met het internet en haar ontwikkelingen. Zo zie je regelmatig op Facebook een post van een juf die haar klas op de foto heeft gezet langskomen met de vraag aan ons hem te delen, zodat de kinderen “de kracht van social media” ervaren. Privacy is daarbij een belangrijk thema. Maar komt het thema omgaan met info op het internet wel genoeg aan bod? Misschien niet.

Web-uitrusting
Want: is iedereen er wel op getraind kritisch te zijn en zijn eigen mentale “beperkingen” te erkennen? Een cursus zou bij uitstek geschikt zijn de nieuwe generatie te uit te rusten met kennis die helpt het internet niet altijd te serieus te nemen. Hierbij kunnen een kijkje in je eigen denkprocessen en het herkennen van goede en slechte bronnen leerzame onderwerpen zijn.

Ondersteund door een campagne
Ook voor volwassenen is een cursus zeker geen slecht idee. Wel is hier waarschijnlijk nog een overkoepelende campagne om awareness te creëeren nodig. Het is namelijk opvallend dat veel mensen toegeven in hoaxes te trappen, maar ondertussen niet echt een probleem zien.

En misschien is het inderdaad niet voor iedereen een probleem, maar wel voor anderen. Wat denk je bijvoorbeeld van celebrities die door een hoax die massaal geloofd wordt in een slecht daglicht worden gezet? Zolang wij dingen geloven, hebben die hoaxes kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *