Jullie Hersenspinsels

reepjeNederland zit vol met slimme koppies. Als je alleen al kijkt naar de uitslagen van de recente IQ-test op de televisie kunnen we wel stellen dat we veel kennis in huis hebben. En dat komt mooi uit! Want met iedereen’s slimme ideeën komen we zeker tot een schoner en betrouwbaarder internet. Laat hieronder al je ideeën en andere hersenspinsels om te voorkomen dat we keer op keer in onzin trappen achter.

                                                                                        pijl2

14 Responses to “Jullie Hersenspinsels

  • MariekeMetHoofd
    8 jaar ago

    Ik vind dingen zoals zo’n awareness website als een korreltje zout wel een goed initiatief. Onzin delen op Facebook of dergelijken lijkt allemaal onschuldig, maar zo kunnen er verhalen de wereld in worden gebracht die zelfs schade kunnen opleveren, bijvoorbeeld door angst zaaien. Dus een of andere campagne die men stimuleert om kritischer tegenover nieuws te staan kan mogelijk wel helpen.

    • Korreltje Zout
      8 jaar ago

      Bedankt voor je reactie! Begrijp ik dat je het creeëren van awareness al genoeg vindt?

  • Persoonlijk vind ik websites die zich inzitten in het ontkrachten van onzinverhalen een belangrijke rol spelen. Iedere keer als je leest welke informatie onjuist bleek te zijn leer je weer om sceptischer te zijn. Foute informatie lijkt inherent aan social media dus wat je beste optie is, is om jezelf hier tegen te wapenen met een gezonde dosis argwaan. Of gewoon facebook deleten als je echt all the way wilt gaan

    • Korreltje Zout
      8 jaar ago

      De deelbaarheid van onzin-artikelen op social media speelt inderdaad een grote rol. Een vriendin van mij die zelf niet op Facebook zit kon zich grappig genoeg niet vinden in deze website, omdat ze zelf het probleem niet zag. Het verwijderen is alleen inderdaad wel een hele rigoreuse stap. Heb je toevallig een idee hoe je een grote groep mensen zover krijgt skeptischer te zijn? Of denk je dat websites als Korreltje Zout al dé manier zijn?

  • Persoonlijk heb ik het idee dat veel onzin websites grotendeels bestaan uit reclame. Deze reclame is vaak ook nog eens onzinreclame, zoals ‘win een iPhone.’ Als je op zoek bent naar betrouwbare bronnen moet je dus ook kijken naar de website zelf. Wat voor informatie geeft deze weer? Hoe ziet hij er uit? Heeft de website ook een goede lay-out en design?

    En als je echt wilt weten of het allemaal waar is, zoek dan naar een wetenschappelijk artikel op Google Scholar.

    • Korreltje Zout
      8 jaar ago

      Ik denk dat je door een website op die manier te filteren al veel kaf van het koren scheidt. Helaas ben ik er recent in een workshop informatievaardigheden achter gekomen dat ook Google Scholar niet helemaal te vertrouwen is. Blijkbaar gaan ook daar veel nep-artikelen rond! Wel heb je met Google Scholar gelukkig meer tools om je bron op te filteren, zo kan je er meer lezen over de auteur en zie je hoeveel mensen de bron hebben gebruikt. Dat kan erg handig zijn!

    • Korreltje Zout
      8 jaar ago

      Je tip is trouwens opgenomen in de nieuwe infographic!

  • Ik vertrouw erop dat de weinige mensen die minder slim zijn dan ik. Dat zij absurdisme van echt kunnen scheiden en kunnen lachen om absurd nieuws. Zwakkeren beschermen tegen absurd nieuws is lief. Dus lief van je deze site te bouwen. Debiel nieuws laten zien, horen mag, vrijheid van meningsuiting. Wanneer de debiliteit van het absurde uitleggen? Wanneer de mensen die echt narigheid krijgen door absurditeit te geloven. Bijvoorbeeld #$* meneer Wilders fan. Hoe doe je dat uitleggen? Lief pesterig tegenargumenten schrijven aan mensen die narigheid voelen vanwege hun geloof in absurd nieuws. Want het bewapend hoax gelovigen met argumenten die ze gebruiken kunnen op momenten dat hoax gelovers van hun geloof willen afstappen. Kwetsbare beschermen kan ook gedaan worden door het absurde nieuws niet van ‘zwakkeren’ weg te houden. Want dan voelen ze de pijn wanneer ze oplichten en zien dat het nieuws niet ‘waar’ is. Pijn die ze in de verdediging zou kunnen laten schieten. Waardoor ze misschien redenen gaan verzinnen waarom ze toch in het absurde nieuws geloven. Gelukkig leren ze dan te argumenteren. Want niet iedereen is altijd problemen aan het oplossen. Niet iedereen luistert zonder tegen te sputteren en zoekt naar het grappige in het onware ‘nieuws’ waar je beiden om kunt lachen. Nvj beschermd op een andere manier tegen absurdisme:
    https://www.nvj.nl/wat-wij-doen/dossiers/ethiek/code-voor-de-journalistiek

    • Korreltje Zout
      8 jaar ago

      Hoi Ivo! Die code waar je naar linkt is een goed initatief. Helaas mogen ook niet-journalisten die zich niet aan een code hoeven te houden ook content plaatsen. Denk je dat een dergelijke code zou werken als een soort van code om het internet te mogen gebruiken?

  • Persoonlijk vind ik dat dit soort site’s altijd een doel hebben vaak is het voor sluipreclame….. en die nep pers berichten is om bij mensen angst te zaaien door roddels te starten.

    Als je het mij vraagt weg er mee, je maakt alleen meer onrust.

  • Met gezond verstand kom je het verste, lijkt mij zo! Daarnaast is awareness een belangrijke. Mochten bepaalde mensen niet over het eerder genoemde gezonde verstand beschikken, kunnen ze wel kritischer leren kijken door middel van awareness. Handvatten op wanneer iets een ‘fake’ kan zijn.
    Met betrekking tot nieuws.. Persoonlijk zoek ik liever alleen nieuws bij bekende nieuws instanties. Als het gaat over een bepaald vak is het weer wat lastiger. Een keurmerk oid zou een uitkomst kunnen bieden, echter is het internet zo fors dat dit onbegonnen werk zou zijn. Er zal veel goede info buiten de boot vallen.

    • Korreltje Zout
      8 jaar ago

      Ik vind wat je zegt erg interessant! Ik heb gemerkt dat inderdaad veel mensen gelukkig al over het gezonde verstand beschikken informatie te filteren, of dat in ieder geval dat zeggen te doen. Hoe denk je dat zo’n les om die awareness te creëeren het beste vorm gegeven kan worden?

  • Als het meeste nieuws gecontroleerd word door enkele instanties. Die de kranten het recht geven of de plicht om te schrijven dat zij goedkeuren voor ons in het westen. Dan is het al fake. Wat moeten we dan nog geloven, beetje gezond verstand gebruiken. Maar voor simpele mensen zoals ik is het verdorie moeilijk om het koren van het kaf te scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *