OVER KORRELTJE ZOUT

reepjeKorreltje Zout: in het leven geroepen om eindelijk actief iets te gaan doen aan de non-informatie op het internet (of de manier waarop we daarmee om gaan). Na vele hoax-wijzers en”nep-hoaxes” voor bewustwording zijn we nog steeds niet tot een oplossing gekomen. Het internet knalt uit elkaar van de onzin. En dat zou niet erg zijn als we die onzin meteen herkenden. Helaas is dat niet het geval. 

Een doodnormaal proces
Misschien spreek ik enkel voor mezelf wanneer ik zeg dat deze onzin-info een probleem is. Toch vind ik het belangrijk mensen bewust te maken van het gevaar dat op de loer ligt. Want er zijn echt mensen die hun iPhone in de magnetron hebben gelegd om ‘m zogenaamd sneller op te laten laden. En dan denken de meesten in de eerste instantie “Dat is ook dom”. Toch is het een heel normaal proces dat mensen dat soort dingen zomaar geloven.

Iedereen plaatst wat ‘ie wil
Ik ben er zelf ook prooi van geweest. En nee, ik heb niet mijn iPhone in de magnetron gelegd. Wel heb ik me goed druk staan maken over kankerverwekkend vlees en virusinfecties door make-up kwasten. En nadat iemand heel nuchter opmerkte “Heb je al eens naar de bronnen gekeken?” en “Is dat vleesonderzoek niet gesteund door een visboer?” zei, kwam ik erachter dat die artikelen niet helemaal legitiem zijn. Goed: het kán zijn dat ze waar zijn. Maar hoe weet je dat tegenwoordig nog zeker? Het is niet dat de informatie op het internet zorgvuldig door een uitgever wordt uitgezocht. Nee: we mogen zelf alles plaatsen wat we willen.

Met een kritische blik
Zoals ik hier nu ook aan het doen ben. God weet of alles wat op deze website staat wel ergens op slaat. Wie weet vertel ik wel onzin. En dat is iets wat je ook mag denken! Sterker nog: het zou helemaal niet erg zijn als je dat denkt. Want dat betekent dat je kritisch bent op wat je leest. En dat is precies een eerste stap naar zelfbescherming tegen onzin.

Comments are closed.