5. Altijd analyseren

website-analyseren

Website-scan
Dat je met kritisch zijn op het web al ver komt, is duidelijk. Maar hoe ben je precies kritisch? Een aantal lezers hadden daar een paar handige tips voor. Zo kan je alleen al door de website te analyseren beter achterhalen of wat je leest betrouwbaar is. Let daarbij wel op: soms nemen ook betrouwbare websites perongeluk non-informatie over om een primeur te hebben.

Wat voor informatie geeft het weer? 
Door te kijken wat voor soort informatie een website over het algemeen weergeeft kom je al een heel eind. Zo is een lifestyle-website die naast celebrity-gossip ook dieet-tips plaatst vaak minder betrouwbaar dan de website van het Voedingscentrum of een soortgelijke instantie. Zij hebben namelijk gekwalificeerde onderzoekers en dieëtisten in dienst, die lifestyle site niet. Ook websites die veel click-bait gebruiken wil je liever niet te vaak geloven.

Hoe ziet de website eruit? 
Ook van de opmaak van een website kan je veel leren. Het klinkt misschien gek, maar een wat “saaiere” en zakelijke website bevat vaak meer nuttige informatie dan een website die zeer visueel is. Het grote publiek moet namelijk door visuals overgehaald worden iets te lezen. Professionals die echt geïnteresseerd zijn in kennis van andere professionals, zijn al zelf op zoek gegaan naar het artikel. Dan is de opmaak minder belangrijk. (Let wel: natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen!)

Als je het nog steeds niet weet
En mocht je nog steeds niet weten of de informatie te geloven is, dan is er nog een laatste optie: zelf contact opnemen met een expert! Op Facebook liet een lezer weten dit zelf het liefst te doen, omdat je dan zeker weet dat je met een gekwalificeerd iemand spreekt. Daar valt veel van te zeggen. En zelf doe ik dit ook wel eens!

Zo had ik bijna op het punt gestaan goedkoop mijn tanden te bleken met bleekpasta. Uiteindelijk vroeg ik toch even mijn tandarts of dit wel zo verstandig is en hij vertelde met dat het ernstige schade kan aanbrengen aan je glazuur. Hij adviseerde me goed te poetsen, minder koffie te drinken én verzekerde me ervan dat er bij voorbaat al niets mis was met mijn glimlach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *