4. Gewoon altijd kritisch zijn

Screenshot 2016-02-01 at 16.07.07

Van het ergste uitgaan: ook een manier!
“Gewoon heel het internet met een korreltje zout nemen” is ook een tip die door een grote groep is gegeven. Een hele slimme manier om in ieder geval jezelf in bescherming te nemen, wat zo weet zeker dat je nooit iets onterecht gelooft. Daarnaast heb je natuurlijk ook de mogelijkheid op onderzoek uit te gaan en pas iets te geloven wanneer jij zelf bronnen hebt gevonden die alles echt betrouwbaar bevestigen.

Fluit jezelf terug
Wel is het een pessimistische insteek, want we moeten niet vergeten: veel op het internet is wel waar! “Gewoon altijd kritisch zijn” heeft dan ook meer vormen dan bovenstaande uitwerking. Want wat dacht je bijvoorbeeld van een stapje terug doen wanneer je merkt dat je iets meteen gelooft? Door altijd aan jezelf te vragen “Waarom geloof ik dit?” en “Hoe groot is de kans dat dit echt is? ” filter je er al een groot deel uit.

Onzeker en ontevreden
Want zeg nou zelf: dat afvallen met bubbeltjes water sneller gaat geloof je alleen omdat het zo mooi en makkelijk klinkt. Toch? Iets als “snel afvallen” of “van je acné af” speelt in op diepste verlangens van mensen: op onzekerheden waarmee gedeald moet worden. Het is belangrijk jezelf ervan bewust te zijn dat je extra kwetsbaar bent, wanneer je onzeker of ontevreden bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *